Katso Infokartan sivustolta Peruskartta, tai GT-kartta (Aukeavat uusiin ikkunoihin).

Kivimäen entinen lahjoitusmaan metsänvartijan asunto, sittemmin savottakämppä, sijaitsee eteläisessä Kainuussa monimuotoisessa erämaassa liki Kajaanin kaupunkia ja Kivimäen asemaa. Kaupunki luovutti 15 vuotta tyhjillään olleet rakennukset ja ympäristön Kajaanin Korvenpoikien käyttöön v. 1997. Siitä lähtien satavuotiaita rakennuksia on vähän kerrassaan entisöity ja kunnostettu, ja jo nyt se on mielestämme Suomen, ehkä koko maailman hienoin partiokämppä.

Päärakennuksessa on 3 huonetta ja 2 sisäänkäyntiä eteisineen. Tuvassa on alkuperäinen leivinuuni ja rajavartioston tuvissaan käyttämä kamiina, seinustojen penkeillä makuupaikat 10 partiolaiselle. Kamarissa, entisessä toimistossa, on alkuperäinen pönttöuuni ja vastarakennetut kerrossängyt. Keittiössä on puuhellan lisäksi kaasuliesi, komero- ja varastotilaa ja erillinen sisäänkäynti. Erikoisuutena tuvan ja keittiön väliseinässä on tietysti savottakämppään kuuluva elämänluukku, joka partiokäytössäkin on kätevä.

Rajavartioston mallin mukainen kamiina lämmittää tuvan tunnissa asumiskuntoon 30 asteen pakkasessa, ja leivinuuni taas pitää lämpöä ja paistaa ruokia pitkään.

Kämppäämme kuuluu myös muita rakennuksia. Kuuden hevosen tallirakennuksessa on polttopuuvarasto ja kaksi biokäymälää.

Metsäkämpän kaksiosainen huussi on nyt varastona. Savusauna oli Kainuun ympäristökeskuksen Vasara-projektin kohteena muutama vuosi sitten, ja se entistettiin sisältä ja ulkoa täysin käyttökuntoon sekä hankittiin erikoisvalmisteinen 200 litran muuripata. Viereinen vinttikaivo puhdistettiin, syvennettiin ja rengastettiin.

Koska savusaunan lämmitys kestää 6 tuntia, Korvenpoikien tukivartio hankki Kivimäkeen uudisrakennuksen, jalassaunan, joka on retki- ja leirikäytössä helppo ja nopea. Syksyisin pihapiirissä pyörivät myös Kajaanin kaupungin metsästäjät, jotka rakensivat paikalle kodan myös partiolaisten käyttöön. Runsaan leirikäytön helpottamiseksi alueelle on tasoitettu kolme kamiinateltan pohjaa.

Kajaanin Korvenpoikien tukivartio on hankkinut erilaisilla tempauksilla, tapahtumilla ja keräyksillä varoja ja tarvikkeita kämpän kunnostamiseen. Kämpällä on järjestetty kursseja, talkoita ja juhlia. Heti elokuussa 1998 kämpällä oli punamultamaalin keittokurssi ja seuraavina päivinä kämppärakennusten maalaustalkoot, seuraavana vuonna puu-uunin ja savusaunan lämmityskurssi. Partioviikon lauantain torimyyntiin kämpässä on leivottu rieskoja ja munkkeja monena vuonna. Isoissa tapahtumissa ruokaa on tehty kämpän erikoisvalmisteisessa kuljetettavassa padassa. Yli puolet partiolaisten syys- ja talvileireistä ja lähes kaikki vartioitten, sudenpentujen ja johtajien viikonloppuretket järjestetään nykyisin Kivimäen kämpällä. Retkeilyreitti ja hiihtolatu kulkevat kämpän ohi, joten kaupungista sinne pääsee käyden, pyörällä, hiihtäen, autolla ja junallakin erikoisjärjestelyin, koska Kivimäen kunnostettu museoasema on ihan pihapiirissä.

Kämppä on siis partiokäytössä lähes kaikkina viikonloppuina. Sudarit, vartiolaiset ja johtajat opettelevat ja opettavat partiotaitoja ja -tietoja erämaassa lähellä kaupunkia ja jättävät kämppään moninaisia merkkejä itsestään ja käsityötaidoistaan: taottuja naulakoita ja kynttilänjalkoja, tauluja, vieraskirjan, makkaravartaita, patalappuja, linnunpönttöjä, penkkejä ja puunkantotelineitä.

Kämppää ja ympäristöä käyttää arkipäivisin myös Kainuun prikaati, joka maksaa vuokran polttopuina ja muina tarvikkeina. Korvenpoikien taustayhteisö Kajaanin seurakunta on tukenut kämpän kunnostamista ja käyttöä avustamalla tarvikehankinnoissa, siunaamalla kämpän sekä järjestämällä muita tapahtumia.

Varauskalenteri

Tästä kalenterista näet milloin kämppä on varattuna. Voit varata kämpän itsellesi käyttöön ottamalla yhteyttä kämppäisäntään. Yhteystiedot löydät hallituksen sivulta.