Kivimäen kämppä

Kivimäen entinen lahjoitusmaan metsänvartijan asunto, sittemmin savottakämppä, sijaitsee eteläisessä Kainuussa monimuotoisessa erämaassa liki Kajaanin kaupunkia ja Kivimäen asemaa. Kaupunki luovutti 15 vuotta tyhjillään olleet rakennukset ja ympäristön Kajaanin Korvenpoikien käyttöön v. 1997. Siitä lähtien satavuotiaita rakennuksia on vähän kerrassaan entisöity ja kunnostettu, ja jo nyt se on mielestämme Suomen, ehkä koko maailman hienoin partiokämppä.

Päärakennuksessa on 3 huonetta ja 2 sisäänkäyntiä eteisineen. Tuvassa on alkuperäinen leivinuuni ja rajavartioston tuvissaan käyttämä kamiina, seinustojen penkeillä makuupaikat 10 partiolaiselle. Kamarissa, entisessä toimistossa, on alkuperäinen pönttöuuni ja makuulaverit neljälle henkilölle. Keittiössä on puuhellan lisäksi kaasuliesi, komero- ja varastotilaa ja erillinen sisäänkäynti. Erikoisuutena tuvan ja keittiön väliseinässä on tietysti savottakämppään kuuluva elämänluukku, joka partiokäytössäkin on kätevä.

Rajavartioston mallin mukainen kamiina lämmittää tuvan tunnissa asumiskuntoon 30 asteen pakkasessa, ja leivinuuni taas pitää lämpöä ja paistaa ruokia pitkään.

Kämppäämme kuuluu myös muita rakennuksia. Kuuden hevosen tallirakennuksessa on polttopuuvarasto ja kaksi biokäymälää. Savusauna oli Kainuun ympäristökeskuksen Vasara-projektin kohteena joitakin vuosia sitten, ja se entistettiin sisältä ja ulkoa täysin käyttökuntoon sekä hankittiin erikoisvalmisteinen 200 litran muuripata. Viereinen vinttikaivo puhdistettiin, syvennettiin ja rengastettiin.

Koska savusaunan lämmitys kestää 6 tuntia, Korvenpoikien tukivartio hankki Kivimäkeen uudisrakennuksen, jalassaunan, joka on retki- ja leirikäytössä helppo ja nopea. Syksyisin pihapiirissä pyörivät myös Kajaanin kaupungin metsästäjät, jotka rakensivat paikalle kodan myös partiolaisten käyttöön. Runsaan leirikäytön helpottamiseksi alueelle on tasoitettu kolme kamiinateltan pohjaa.

Kajaanin Korvenpoikien tukivartio on auttanut kämpän kunnostamisessa monin tavoin. Esimerkkeinä tästä ovat lukuisat myyjäiset, tapahtumat ja keräykset, kuten havuseppeleiden myynti pyhäinpäivänä ja siman myynti vappuna, ja niiden tuotoilla onkin kämppää kunnostettu monin eri tavoin.

Kämppää ja ympäristöä käyttää arkipäivisin myös Kainuun prikaati. Korvenpoikien taustayhteisö Kajaanin seurakunta on tukenut kämpän kunnostamista ja käyttöä avustamalla tarvikehankinnoissa, siunaamalla kämpän sekä järjestämällä muita tapahtumia.